Gå direkt till innehåll
Vardagens civilkurage prisas för arbete mot rasism och näthat

Pressmeddelande -

Vardagens civilkurage prisas för arbete mot rasism och näthat

Nätverket Framtidsskapet arrangerar den 24/10 årets Framtidskonvent: #DagsAttAgera – en heldag om att motverka näthat och rasism. Där delas vandringspriset Stafettpinnen ut för målinriktade och strategiska insatser mot rasism eller näthat. Utmärkelsen går i år till Vardagens civilkurage Uppsala och dess projektledare Anna Johansson Dahl för arbetet med att lära ut aktivt civlkurage till ungdomar.

Framtidskonventet arrangeras för att medvetandegöra företag och organisationer om vikten av, och fördelar med, mångfald och likabehandling i arbetslivet. Årets konvent fokuserar på att motverka rasism och näthat och betydelsen av att skapa inkluderande miljöer för medarbetare, kunder och medlemmar. Medverkar gör bl.a. Mina Dennert från #jagärhär, Kristina Wicksell från Make Equal, Uppsala kommun och Antidiskrimineringsbyrån Uppsala.

Stafettpinnen är ett vandringspris och symbolen för ett strategiskt och målinriktat arbete som i år går till Anna Johansson Dahl, projektledare på Vardagens Civilkurage Uppsala. Genom ett strategiskt och systematiskt arbete där framförallt unga personer bjuds in till kostnadsfria träningar i workshops i att träna civilkurage visar Anna Johansson Dahl att det går att arbeta mot rasism i praktiken, i vår vardag och på våra arbetsplatser.

Vardagens civilkurage är en nationell organisation med lokalgrupper i Göteborg, Malmö, Orsa, Växjö och sedan i juni i år även i Uppsala. Sedan starten har de genomfört en mängd workshops där deltagarna lär sig att snabbt agera när rasism manifesteras både på nätet och i verkliga livet och att ge svar på tal. I sin handfasta civilkurageträning fokuserar de på vardagliga situationer och tränar tekniker som inte enbart handlar om individuellt mod eller konfrontation.

Motiveringen lyder: Att ha civilkurage innebär att stå upp för sin mening även när det innebär en personlig risk. Dagens samhälle är komplext med ökande hot och hat på nätet och i andra sammanhang. Samtidigt finns ett starkt engagemang för inkludering och allas lika värde. Genom att strategiskt och målinriktat arbeta med att lära ut och praktisera civilkurage för unga, tränas fler i att våga säga ifrån och ingripa vid orättvisor och förtryck. För detta målinriktade och engagerade arbete tilldelas Vardagens Civilkurage Uppsala och dess projektledare Anna Johansson Dahl 2017 års stafettpinne.

- För att skapa ett mer demokratiskt och jämlikt samhälle kan vi hela tiden träna oss på att ingripa med olika tekniker. Kanske handlar det om att stötta butikspersonal när en kund är otrevlig i kassan eller att bemöta de som säger hej med ett hej tillbaka. Att göra den värld vi vill ha i situationen just nu är ett sätt använda sig av civilkurage. Vill jag att alla ska få talutrymme, då får jag se till att skapa talutrymme till alla. Att andra organisationer ser det här som en möjlighet till att motverka olika förtryck överallt glädjer mig och vardagens civilkurage otroligt mycket! Tack för stöttandet! säger Anna Johansson Dahl, initiativtagare till Vardagens Civilkurage Uppsala

- Jag tror att vi alla upplevt situationer som vi känner är rasistiska eller orättvisa, mot oss själv eller mot andra, och att vi ibland inte hinner reagera i tid, eller inte lyckas förmå oss själva att agera, och så kommer vi på oss i efterhand att –”jag skulle sagt si eller jag skulle gjort så”. Vardagens civilkurage ger oss praktiska metoder att reagera och agera, i tid, när rasismen utspelar sig framför oss, i vardagliga situationer, vid fikabordet på jobbet, på möten, i affären. Det är ett arbete som gör skillnad, för individer som utsätts, och för samhället i stort, säger Olivia Novotny Bill, på Antidiskrimineringsbyrån Uppsala (ADU) och Sensus, som koordinerar nätverket Framtidsskapet.

- För många innebär civilkurage att ”sätta ner foten” eller att utföra ett hjältedåd. Men civilkurage kan vara så mycket mer, som att lära och hjälpa varandra. Jag tycker verkligen att organisationen behövs i Uppsala och jag hoppas också att den får leva länge och att civilkurage kan bli en del av läroplanen i skolan, menar Matilda Strömberg som var den som nominerade Vardagens civilkurage till priset.

Media välkomnas till konventet som äger rum 24 oktober kl 9.00-16.30, på Katedralkaféet, Domkyrkoplan 7, Uppsala. För mer information, se www.sensus.se/framtidskonvent

Kontaktperson:

Olivia Novotny Bill, Sensus studieförbund och Antidiskrimineringsbyrån Uppsala (ADU)

Olivia.novotny.bill@sensus.se

Tel: 0733210674

Ämnen

Kategorier


Sensus studieförbund skapar och finns med där mötesplatser för bildning och kultur utvecklas. Det gör vi tillsammans med medlemsorganisationer, samarbetsparter och deltagare. Vi lyfter fram relationer, rättigheter, hållbarhet och livsfrågor. Allt vi gör är folkbildning.

Kontakter

Katarina Arborelius

Katarina Arborelius

Presskontakt Hemvistledare, HR och Kommunikation 070-462 49 88
Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Presskontakt Kommunikatör 072-146 73 37

Ett studieförbund med mycket engagemang

Sensus studieförbund skapar och finns med där mötesplatser för bildning och kultur utvecklas och har ett brett utbud av cirklar, utbildningar och kultur över hela landet.

Vi är ett studieförbund som lyfter fram relationer, rättigheter, hållbarhet och livsfrågor.

Vår verksamhet utvecklas tillsammans med medlemsorganisationer, samarbetsparter och deltagare.

Välkommen du också.

Sensus studieförbund

Medborgarhuset, Medborgarplatsen 4
118 26 STOCKHOLM