Gå direkt till innehåll
Elin Jönsson, SVTs Rysslandskorrespondent (Foto: SVT)
Elin Jönsson, SVTs Rysslandskorrespondent (Foto: SVT)

Pressmeddelande -

Demokratisoppa med Elin Jönsson – lunchföreläsning om Krim efter Rysslands annektering

– Dessa dagar gjorde att jag stannade kvar i Ryssland ett helt år (som blev rätt tufft) och att jag bestämde mig för att bli journalist, en journalist som berättade om Ryssland, berättar Elin Jönsson, journalist, författare och filmregissör, om sin upplevelse av Augustikuppen i Moskva.

Vad har hänt på Krim sedan Rysslands annektering? Hur ser livet ut för halvöns invånare som plötsligt bytte från ukrainskt till ryskt medborgarskap och hur har det gått för Krims urbefolkning, krimtatarerna som upplevde stark oro när de ryska soldaterna intog Krim. Hela folket deporterades 1944 till Centralasien av Josef Stalin, var tredje person dog under vägen. Krimtatarerna bär på en mörk erfarenhet men har aldrig fått upprättelse från Kreml. Idag förföljs de på nytt och många krimtatarer talar om att det pågår en ny smygande deportation.

Elin Jönsson är känd som SVT:s Rysslandskorrespondent och rapporterade från Krim när de ryska soldaterna intog halvön. Som ung utbytesstudent i Ryssland upplevde hon Augustikuppen 1991. I en analys 25 år efter att Augustikuppen slutade, skriver hon på SVT Nyheter om upplevelsen och att det var där hon bestämde sig för att bli journalist. Elin Jönsson har skrivit boken Konsten att dölja en massaker: en resa bakom sidenridån (2008) och är aktuell med dokumentärfilmen Jamalas kamp, som nominerades till Prix Europa 2017. Filmen handlar om förra årets Eurovisionvinnare Jamala. Den skildrar verkligenheten bakom vinnarlåten 1944, krimtatarernas historia och hur utsatta krimtatarerna är idag. En bit ur filmen visas under höstens sista Demokratisoppa den 1 december.

Plats: Kristinagården, Östra storgatan 43 (ca 10 min promenad från centralstationen)
Datum: fredag 1 december
Tid: kl 12-13 (sopplunch från 11.30)

Efter föreläsningen finns tillfälle för press att prata med Elin Jönsson och arrangörerna.

Om Demokratisoppa
Demokratisoppa är ett koncept där du över en sopplunch lyssnar på och kan delta i intressanta och inspirerande samtal om demokrati. Gratis sopplunch serveras från klockan 11.30 till de 50 första som har anmält sig. Inträdet är gratis och ingen anmälan behövs till själva föreläsningen. Vill du äta sopplunch anmäler du dig till sensus.se/elinjonsson

Demokratisoppa arrangeras av Europa Direkt i Jönköpings län i samarbete med Sensus Studieförbund, Svenska kyrkan i Jönköping Kristine-Ljungarums församling och Universitets och Högskolerådet/Den globala skolan.

Läs mer: www.sensus.se/elinjonsson

Kontaktperson
Lisbeth Lindholm Vahtras, verksamhetsutvecklare på Sensus region Småland-Öland, lisbeth.lindholm.vahtras@sensus.se, 070-671 55 15

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Sensus studieförbund skapar och finns med där mötesplatser för bildning och kultur utvecklas. Det gör vi tillsammans med medlemsorganisationer, samarbetsparter och deltagare. Vi lyfter fram relationer, rättigheter, hållbarhet och livsfrågor. Allt vi gör är folkbildning.

Kontakter

Katarina Arborelius

Katarina Arborelius

Presskontakt Hemvistledare, HR och Kommunikation 070-462 49 88
Emelie Fredriksson

Emelie Fredriksson

Presskontakt Kommunikatör 072-146 73 37

Relaterat innehåll

Demokratisoppa 2018

Demokratisoppa valåret 2018

2018 är det val i Sverige. Demokratisoppa bjuder in till intressanta föreläsningar och samtal som på olika vis anknyter till valet samt läget i Europa. 2018 gästas Demokratisoppa av bland andra Jack Werner, frilansjournalist, och Sören Holmberg, professor i statsvetenskap.

Jack Werner. Foto: Kate Gabor

Demokratisoppa med Jack Werner – lunchföreläsning om källkritik på Sociala medier

Människan blev inte sämre på källkritik över en natt, så varför känns det så? Vad kan vi lära oss av felaktigheterna som sprids på nätet? Demokratisoppa är ett koncept där du får lyssnar på och kan delta i intressanta och inspirerande samtal om demokrati. Temat för Demokratisopporna under 2018 är demokrati som verktyg i det svenska valet och kommande EU-val.

Ett studieförbund med mycket engagemang

Sensus studieförbund skapar och finns med där mötesplatser för bildning och kultur utvecklas och har ett brett utbud av cirklar, utbildningar och kultur över hela landet.

Vi är ett studieförbund som lyfter fram relationer, rättigheter, hållbarhet och livsfrågor.

Vår verksamhet utvecklas tillsammans med medlemsorganisationer, samarbetsparter och deltagare.

Välkommen du också.

Sensus studieförbund

Medborgarhuset, Medborgarplatsen 4
118 26 STOCKHOLM